Vær på vagt for disinformation i medierne

Sådan virker disinformation

Disinformation er fake news og falske konspirationsteorier uden evidens. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for disinformation.

Flat Earth er et eksempel på en falsk konspirationsteori uden evidens. Flat Earth-teorien er let at modbevise med naturvidenskabelige metoder. Ikke desto mindre så er der et væld af hjemmesider, videoer og “dokumentarer”, der angiveligt beviser, at jorden i virkeligheden er flad.

Den slags tjener tre formål for de tre forskellige aktører:

Formål 1: Underholdning og psykologisk coping

Mange mennesker elsker at fordybe sig i Flat Earth og andre tossede konspirationsteorier. Det giver dem underholdning og en mulighed for psykologisk coping med angst og usikkerhed. Der er lavet meget forskning i, hvad der driver folk til konspirationsteorier.

Formål 2: Penge og berømmelse

Dem der laver den slags YouTube-videoer kan tjene en del penge, hvis deres videoer får mange views. Der er formentlig mange af dem, der selv tror på, at jorden er flad osv. Det giver mulighed for berømmelse som nutidens helte, der afslører bedraget og viser folket, hvordan verden i virkeligheden hænger sammen. Og hvem vil ikke gerne være både rig og berømt for noget godt? Tilmed mens man bliver siddende nede i sin mørke kælder og nørder med sin computer.

Formål 3: Distraktion og association

Moderne krig bliver ikke kun udført på den fysiske slagmark. Der er også en psykologisk slagmark, hvor formålet er at få befolkningen med på de krige, som man ønsker at føre. Fake news og falske konspirationsteorier er vigtige komponenter i informationskrigen, som dem, der fører krige på falske, bedrageriske grundlag, har en stor interesse i at fremme. Alle reelle konspiratører nyder godt af alle falske konspirationsteorier.

Hvis nogen skulle finde på at se nærmere på en reel konspiration, så kan konspiratørerne forsvare sig med med at råbe fake news og konspirationsteori. I stedet for at forsvare sig direkte, så kan de henvise til falske konspirationsteorier, som det er let at modbevise. Ingen seriøse journalister eller forskere ønsker at blive opfattet som sådan nogen skøre nogen, der tror på den slags, så det vil lukke munden på de fleste. Man frygter at blive opfattet som guilty på association.

Fake news og konspirationsteorier fungerer i dagligdagens informationskrig som effektive distraktioner, der forhindrer den del af befolkningen, der ellers er åbent sindede nok til at tænke ud af boksen i at opdage de reelle problemer og konspirationer. Man undgår reel politisk modstand ved at overmætte menneskers behov for skøre teorier om verden. På den måde sluger falske konspirationsteorier effektivt energien fra politisk modstand i befolkningen, så magthaverne kan fortsætte deres grådige spil. Det er passivisering af politiske modstandere via fantasi og underholdning.

Det er min erfaring, at folk, der tror på tossede konspirationsteorier, opfatter sig selv som vågne og sandhedssøgende. Det er også min erfaring, at de kan blive meget sure, når jeg fortæller dem, at de er fanget i lige præcis den fantasiverden, som de reelle konspiratører ønsker at fange dem ind i. De vil ikke vågne op fra deres falske vågenhed. De vil sove videre foran YouTube i stedet for at engagere sig i reel politik i den virkelige verden.

Den gyldne middelvej uden disinformation

Konspirationsteoretikere har brug for at aktivere deres kritiske tænkning. De har også brug for at spørge sig selv: Hvem kunne have en interesse i, at jeg spilder min tid på at dyrke den her konspirationsteori? Måske kan en ny konspirationsteori om konspirationsteorier fungere som en slags paradoksal terapi for ellers fortabte konspirationsteoretikere.

Målet for alle, der søger politisk sandhed og retfærdighed, må være den gyldne middelvej, hvor man har et åbent sind — men ikke så åbent at hjernen falder ud. 🙂

Vær på vagt for disinformation i medierne

Skriv et svar