Sund debat er fri debat: tre gode råd

Jeg har deltaget i den offentligt debat om sundhed m.m., siden min første bog – ‘Spis som du vil’ – udkom for 19 år siden. Det er min erfaring, at debatkulturen i Danmark har brug for et gevaldigt løft, hvis den skal være sund. Her er mine anbefalinger.

Ingen tabuer

Det er vigtigt, at vi tør debattere alle emner. Vi skal ikke misbruge lovgivning til at lukke munden på visse holdninger. Lad alle få mulighed for at fremføre, argumentere og føre bevis for deres synspunkter. Uanset hvor vanvittige de måtte være.

Lad dem der er uenige komme til orde på samme vilkår. Lad debatten udfolde sig frit og uden censur. Og lad den enkelte debat-iagttager forme sin egen mening inspireret af disse input.

Hvis nogen f.eks. mener, at Holocaust er en myte, eller at Jorden er flad, så lad dem føre bevis for det og lad andre føre modbevis. Og lad folket være dommeren.

Tid og plads

Debat om komplekse emner og kompleks argumentation kræver tid og plads. Giv debattører tid til at forklare sig og plads til at skrive, hvad de mener, og hvorfor de mener det.

De fleste debatudsendelser i radio og TV giver folk alt, alt, alt for lidt tid. De medier, der får public service penge, dvs. især DR, burde give ordentlig debat om væsentlige emner den højeste prioritet. Når man ser på, hvor meget tid DR giver til meningsløs underholdning, så er det tankevækkende, så lidt tid de giver til debattører.

Saglighed

Det er min erfaring, at hver gang jeg udgiver et debatindlæg, så bliver jeg mødt med følelsesbaserede, personlige modangreb i stedet for saglige modargumenter. Det er desværre min erfaring, at det nærmest er blevet umuligt at have en saglig debat om noget som helst her i landet. Det bliver hver eneste gang reduceret til følelser og personer. Den form for debat skaber splittelse i stedet for den sunde udvikling, som ethvert frit, demokratisk samfund altid har brug for.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Mere sundhed

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x