Sundhed er omsorg

Noget af det, jeg håber, der kan komme ud af den aktuelle hype om far-kroppen og mor-kroppen er en mere generel debat om, hvad sundhed egentlig er, og hvad sundhed egentlig ikke er. Og hvad sundhed kræver, og hvad sundhed ikke kræver.

Jeg mener, at sundhed dybest set er omsorg. Omsorg for sig selv, for sin krop, for andre og for vores fælles klode. ‘Mor’ og ‘far’ betragter jeg i denne sammenhæng som generelle symboler for omsorg. Mor-kroppen opstår spontant hos en kvinde, som følge af at hun praktiserer omsorg hele vejen rundt. Og spontant hos en mand, når han gør det samme. Mænd har præcis samme potentiale for omsorg som kvinder.

Sundhed som omsorg er noget helt andet end sundhed som syndsforladelse, frelse, identitet eller nogle af de utroligt mange andre ting, som sundhed er blevet koblet til i den moderne kultur i Vesten. Under den overfladiske debat om kropsidealer gemmer sig en endnu mere interessant debat om konstruktionen af sundhed som begreb og den socio-kulturelle forståelse af kroppens betydning for den menneskelige eksistens.

Skriv et svar