Telefonstress: Sådan undgår du det

Mange unge lider af telefonstress, viser en ny rundspørge blandt 2700 danske gymnasieelever.

Her er fire gode råd til at undgå at få stress af telefonen:

  1. Brug indstillingerne ‘lydløs’, ‘fly’ og ‘forstyr ikke’ så ofte som muligt.
  2. I ‘forstyr ikke’-tilstand kan du vælge dine allernærmeste som alligevel kan ringe igennem til dig.
  3. Slå så mange meddelelser fra som muligt, så det er dig, der vælger, hvornår du vil tjekke din telefonen i stedet for, at det er telefonen, der kalder på dig i tide og utide.
  4. Og det måske vigtigste råd: Vær telefonbevidst. Vær bevidst om, hvordan telefonen øger eller reducerer dit stressniveau. Når du er blevet telefonbevidst, kan du bruge råd 1, 2 og 3 med større effekt.

Telefonstress er opmærksomhedsstress

Telefonstress er en form for opmærksomhedsstress. Det er stress, der opstår, fordi der er for meget nyt, der kalder på vores opmærksomhed for ofte. Det er en del af den kollektive opmærksomhedsforstyrrelse, som hele den moderne verden lider af ifølge Jon Kabat-Zinn.

Den anden side af telefonstress er nedsat koncentration. Det går ud over læring og produktivitet, og man undgår den afstressning, der ligger i at være dybt koncentreret om én ting i lang tid ad gangen. Sammenhængen går begge veje: telefonstress reducerer koncentrationen, og dårlig koncentrationsevne øger modtageligheden for telefonstress. Du kan forbedre din koncentrationsevne ved at meditere, hvor specielt åndedrætsmeditation er en simpel og effektiv metode. Det går simpelthen ud på at fokusere opmærksomheden på åndedrættet og lukke alt andet ude. Hver gang du opdager, at opmærksomheden er vandret, så trækker du den tilbage til åndedrættet.

Det handler i høj grad om at gøre én ting ad gangen og være ét sted ad gangen med opmærksomheden. Og at være hvert sted i lang tid ad gangen i stedet for konstant at zappe mellem kanalerne, hvorved du går glip af det hele. Vær bevidst om din opmærksomhed. Det er mindfulness.

0 0 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments