Er du sundheds-satanist?

Er du sundheds-satanist?

De to dominerende tendenser indenfor sundhedskulturen i dag ligner to af de dominerende religioner for tiden: katolicisme og satanisme.

Sundheds-katolicisme er noget med strenge regler med mulighed for syndsforladelse. Det omfatter bl.a. kure, kostplaner, diæter, forbud, påbud og enten/eller-tænkning om sund/usund.

Sundheds-satanisme er en modreaktion på sundheds-katolicismen. Sundheds-satanisme omfatter dyrkelsen og nydelsen ved at gøre netop det modsatte af reglerne i sundheds-katolicismen. Det omfatter bl.a. det at spise “forbudt” mad og dyrkelsen af det “uperfekte”.

Hvorvidt en person er grebet af den ene eller den anden ekstrem af det samme problem kan bl.a. vurderes ud fra personens aktivitet på de sociale medier. Jo mere man skilter med det, des mere er man fanget i den sundhedsreligiøse kult. Dem, der skilter allermest med deres praksis, er de sundhedsreligiøse ledere, der samtidig prøver at malke dig for penge. Fælles for begge tendenser er nemlig en holdning om, at du ikke kan finde ud af noget selv: du har brug for at købe bøger, gå til foredrag, bestille coaching og følge din foretrukne guru på Facebook og Instagram.

En tanke om “Er du sundheds-satanist?”

 1. Min første tanke er: Men Per, er du ikke selv en guru – sådan andre søger til for indsigt og svar?
  Min næste tanke er, ansporet af mit eget virke, hvor jeg ofte kommer tæt på mennesker, mange mennesker har ikke rod i dem selv. Og når de kigger ind ad og opdager, de lever et liv der ikke står model til deres egne indre ønsker og/eller behov, så bliver de bange for at miste det, de har.
  Så opstår et kontrolbehov.
  Og i en overeksponeret verden uden rum til at favne fejl og mangler, hvor vi skal være så “Fucking flawless” – undskyld mit franske – så bliver det nemt at søge en religion: Men i gammeldags forstand holder det ikke længere for flertallet. Det med bestemmende og styrende himmelnisser er bare så nej-nej.
  Men vores kroppe! De er fysiske. Håndgribelige. Lige ved hånden. Og de kan kontrolleres, styres og modificeres.

  Så måske det er tid at kigge tilbage på det, der satte behovet igang for denne sundhedskontrol.
  Eller oprøret imod samme.
  Men at være ligeglad med det hele og bare drikke løs og ryge løs og æde løs, er jo også en re-aktion…. hvorfor blive så ligeglad med sig selv???

  Mennesker er komplekse. Men i bund og grund vil vi jo alle bare komplimenteres, elskes og føle andres omsorg …..eller er du uenig? Hvis ja, hvad er dine oplevelser?

  Kh
  C

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.