Den største misforståelse om sundhed

Den største misforståelse om sundhed er, at sundhed er det samme som forebyggelse af sygdom eller optimering af præstationsevne.

Sundhed er – i følge WHO – fysisk, mental og social velvære. Velvære kan kun måles ved at spørge folk om, hvordan de har det. Sundhed er dermed et rent subjektivt fænomen.

Jeg ser gang på gang, at sundhedsfagfolk helt op til professorniveau taler om sundhed som om, at det er det samme som at sænke risikoen for sygdom eller død eller sænke risikofaktorer for sygdom. En person kan f.eks. have en livsstil, der giver perfekt forebyggelse af sygdom, og samtidig være ekstremt usund, fordi personen bare har det ad helvede til. Ja, man kan godt have det ad helvede til, selvom man spiser broccoli og går til spinning hver dag. Eller måske netop derfor. Hvem ved?

Sundhed svarer sådan set til sult og mæthed indenfor ernæringsforskning. Sult og mæthed er ligesom sundhed også subjektive fænomener. Det er fint nok at måle alverdens appetithormoner i blodet, men i sidste ende handler om, hvad den enkelte føler.

Og sådan er det også med sundhed. Sundhed er en følelse. 🙂

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments