Her er de fire former for fake news om corona

Fake news er, som navnet antyder, falske nyheder. Det er nyheder, der udgiver sig for at være nyheder, selvom det egentlig ikke er nyheder i journalistisk forstand. Hvis du vil søge sandheden om verden og holde dit sind fri for forstyrrende information, så er det vigtigt, at du øver dig i at styre uden om alle former for fake news.

Her er fire former for fake news om corona, som jeg vil anbefale dig at styre uden om, så vidt det er muligt.

Fake news type 1: Propaganda

Den første form for fake news er propaganda fra magthaverne via de store medier. Propaganda er defineret af professor Piers Robinson m.fl. som organiseret, overtalende kommunikation og i forhold til corona, så er det organiseret kommunikation, der overtaler dig til at være bange for det nye coronavirus, så du makker ret i forhold til myndighederne forskellige regler, påbud og opfordringer, uanset hvor mærkelige og ulogiske de måtte være.

Fake news type 2: Distraktion

Den anden form for fake news finder du også i de store medier. Det er nyheder om f.eks. sport, TV-programmer, reality-stjerner og kendte. Det er fake news, fordi det er ligegyldig viden. Formålet er at gøre propagandaen lettere at fordøje og at fylde dit sind og din tid som medieforbruger med ligegyldigheder, så du ikke begynder at opsøge alternative, reelle nyheder og fakta om verden.

Fake news type 3: Falsk fare

Den tredje form for fake news finder du i de alternative medier og på de sociale medier. Det er nyheder om, at f.eks. corona eller vaccine mod corona er helt vildt farligt, og at myndighederne holder den viden hemmelig for os, f.eks. fordi de ønsker at gøre os syge eller slå os ihjel. Formålet med disse nyheder er både at øge frygten og at lokke sandhedssøgere til at tro på udokumenterede farer ved vacciner m.v. Sandhedssøgeres tro på udokumenterede påstande kan siden hen bruges imod dem i en eventuel politisk debat.

Fake news type 4: Falsk håb

Den fjerde form for fake news finder du også blandt de alternative nyheder og på de sociale medier. Et godt eksempel er QAnon, der spreder falske håb om, at Trump er den store redningmand og ‘lige om lidt’ dræner han sumpen, så alt bliver godt igen. Men ‘altid lige om lidt’ er aldrig og på den måde hensættes frihedskæmpere i en kronisk tilstand af falsk håb, hvorved de afstår fra selv at gøre noget ved problemerne i verden. Magthavernes strategi er på den måde at passivisere deres modstandere i folket ved at indgyde dem falske håb.

Formålet med både fake news type 3 og 4 er endvidere at skabe interne uenigheder blandt systemkritikere, så vi fortaber os i interne konflikter i stedet for den fælles kamp mod den fælles fjende på trods af vores eventuelle, interne uenigheder. Løsningen er at praktisere den ædle kunst at være enige om at være uenige om noget, mens man samtidig kan være enige om det væsentlige, så sammenholdet og fokus i frihedskampen ikke bliver ødelagt. Det kræver evnen til at være mindful, så man ikke tager alt personligt.

3.7 3 votes
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments