Sygdom: Her er, hvad kvinder og mænd kan lære af hinanden

Det er både min personlige erfaring, men også dokumenteret i videnskabelige undersøgelser, at kvinder og mænd reagerer på sygdom meget forskelligt. Jeg tænker, at vi måske kan lære noget af hinandens forskellige måder at være syge på.

Når jeg bliver syg med influenza eller lignende, så lukker jeg mig inde i min hule. Jeg mister lysten til alt, og jeg føler, at det er min ret, for nu er jeg syg. Ja, ja, ‘mandeinfluenza’, tænker du måske, men forskning har faktisk vist, at mænd oplever sig som mere syge, når de har influenza, end kvinder gør. Det kan der være forskellige grunde til. En af dem er, at de forskellige oplevelser af sygdommen motiverer til forskellige former for adfærd, der historisk set har haft forskellige formål for at sikre stammens samlede overlevelse bedst muligt. Mennesket er jo et flokdyr, der følger stammen.

Jeg har altid undret mig over, at de kvinder, jeg har kendt, ikke har været i stand til at give sig helt hen til sygdommen, hvis de tydeligvis var syge. Jeg har tænkt, at deres insisteren på at fortsætte med at multitaske med alt muligt andet, imens de er syge, vil forlænge deres sygdomsperiode. Denne typisk feminine måde at reagere på akut sygdom på, har dog den store fordel, at der så er nogen til at tage sig af de små børn, selvom alle de voksne i stammen bliver ramt af sygdom.

Jeg ved godt, at det er vildt i denne tid at foreslå, at kvinder kan lære noget af mænd, men måske kan kvinder lade sig inspirere af deres mænd til kunsten at give sig hen til sygdom, så kroppen kan få den ro og hvile, der beviseligt er gavnligt, når man nede med flaget.

Vi mænd kan måske til gengæld lære af vores dejlige kvinder, at man nogle gange godt kan være lidt syg, uden man behøver lukke sig helt inde i sin hule, indtil man er blevet helt rask igen.

Så vidt akut sygdom som influenza, forkølelse og covid-19. Det forholder sig en del anderledes, når vi taler kronisk sygdom, eller sygdom der kommer snigende over en lang periode. Her skal der meget til, før vi mænd føler os syge. Vi ser det nærmest som et bevis på vores manddom, at vi kan tåle at kæderyge, drikke os i hegnet og spise junkfood, ligesom vi har en fantastisk evne til at ignorere alle de første tegn på sygdom. Her kan vi lære meget af kvinders generelt bedre evne til at spotte tidlige tegn på sygdom og gøre noget ved det, inden det er for sent. Nogle helsefanatiske kvinder kan så måske godt lære noget af mænd, så de også kan slappe af og nyde livet indimellem.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments