Kategorier
Ernæring (gratis) Ernæringsbloggen Indlæg Offentlig Offentlig-forside Sundhedspressen

Hvad er sundest – sesamsmør eller jordnøddesmør?

Jeg spiser skiftevis både sesamsmør (tahin/tahini) og jordnøddesmør (peanut butter) på mit brød, men hvad er egentlig sundest?

Jeg sammenligner her ‘Tahini unsalted’ fra Urtekram med ‘Peanut butter’ fra Machandel. Begge produkter er økologiske, så det bliver 1-1 i den kamp.

Tahini indeholder 22 g protein pr. 100 g, mens Peanut butter indeholder 25,6 g protein pr. 100 g. Så er stillingen 1-2 til Peanut butter.

Kaloriemæssigt er Peanut butter også lidt bedre med 590 kcal pr. 100 g, mens Tahini indeholder 650 kcal. Så er den samlede stilling 1-3 til Peanut butter.

Tahini reducerer dog på salt med et indhold på kun 0,03 g pr. 100 g, mens Peanut butter indeholder 0,7 g pr. 100 g – til stillingen 2-3 til Peanut butter.

Tahini scorer også på fiber med 13 g pr. 100 g, mens Peanut butter kun indeholder 8,4 g. Så er stillingen lige: 3-3.

Vi går nu ind i kampens afslutning, der bliver udkæmpet om mikronæringsstoffer. Her slår vi op i ‘Frida‘, der er DTU Fødevareinstituttets offentlige fødevaredatabase.

Jordnøddesmør vinder E-vitaminkampen med 4,70 α-TE pr. 100 g mod kun 0,25 α-TE i sesamsmør. Så blev stillingen 3-4 til Peanut butter.

Jordnøddesmør vinder også på magnesium med 180 mg pr. 100 g mod 95 mg i sesamsmør. Peanut butter øger dermed føringen til 3-5.

Tahini reducerer dog forskellen med et højere indhold af zink (4,62 vs 3,00) mg pr. 100 g, så scoren nu er 4-5.

Med en sidste kraftanstrengelse scorer sesamsmør suverænt på spormineralet selen med et indhold på hele 34,4 µg pr. 100 g mod kun 6,90 µg i jordnøddesmør.

Lige efter den sidste scoring blev kampen fløjtet af med slutresultatet 5-5.

Dommeren konkluderer, at sesamsmør og jordnøddesmør er lige sunde fysiologisk set ud fra næringsindhold og de fleste danskeres ernæringsmæssige behov.


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading