Jeg spiser skiftevis både sesamsmør (tahin/tahini) og jordnøddesmør (peanut butter) på mit brød, men hvad er egentlig sundest?
Jeg sammenligner her ‘Tahini unsalted’ fra Urtekram med ‘Peanut butter’ fra Machandel. Begge produkter er økologiske, så det bliver 1-1 i den kamp.
Tahini indeholder 22 g protein pr. 100 g, mens Peanut butter indeholder 25,6 g protein pr. 100 g. Så er stillingen 1-2 til Peanut butter.
Kaloriemæssigt er Peanut butter også lidt bedre med 590 kcal pr. 100 g, mens Tahini indeholder 650 kcal. Så er den samlede stilling 1-3 til Peanut butter.
Tahini reducerer dog på salt med et indhold på kun 0,03 g pr. 100 g, mens Peanut butter indeholder 0,7 g pr. 100 g – til stillingen 2-3 til Peanut butter.
Tahini scorer også på fiber med 13 g pr. 100 g, mens Peanut butter kun indeholder 8,4 g. Så er stillingen lige: 3-3.
Vi går nu ind i kampens afslutning, der bliver udkæmpet om mikronæringsstoffer. Her slår vi op i ‘Frida‘, der er DTU Fødevareinstituttets offentlige fødevaredatabase.
Jordnøddesmør vinder E-vitaminkampen med 4,70 α-TE pr. 100 g mod kun 0,25 α-TE i sesamsmør. Så blev stillingen 3-4 til Peanut butter.
Jordnøddesmør vinder også på magnesium med 180 mg pr. 100 g mod 95 mg i sesamsmør. Peanut butter øger dermed føringen til 3-5.
Tahini reducerer dog forskellen med et højere indhold af zink (4,62 vs 3,00) mg pr. 100 g, så scoren nu er 4-5.
Med en sidste kraftanstrengelse scorer sesamsmør suverænt på spormineralet selen med et indhold på hele 34,4 µg pr. 100 g mod kun 6,90 µg i jordnøddesmør.
Lige efter den sidste scoring blev kampen fløjtet af med slutresultatet 5-5.
Dommeren konkluderer, at sesamsmør og jordnøddesmør er lige sunde fysiologisk set ud fra næringsindhold og de fleste danskeres ernæringsmæssige behov.