Kategorier
Coronabloggen Frihedspressen Indlæg Klassiker Offentlig Propaganda (gratis) Propagandabloggen

Den Tredje Vej: Mellem to løgnehistorier

Jeg forklarer her mere dybdegående, hvad Den Tredje Vej går ud på.

Den Tredje Vej er et intellektuelt koncept, jeg har udviklet til alle, der interesserer sig for politisk sandhedssøgning professionelt eller privat.

Det handler om politik i bred forstand med særligt fokus på de magtbærende narrativer, dvs. store fortællinger i samfundet.

Baggrunden er mine egne opdagelser gennem syv års arbejde med undersøgelser og formidling af intet mindre end sandheden om alt.

Når det kommer til ‘sandheden om alt’ er det selvfølgeligt vigtigt at erkende, at det er umuligt at erkende den fulde sandhed om alt. Det afgørende for mig har været intentionen om at søge sandheden, også den der er ildehørt, og den videnskabelige tilgang der handler om grader af sandsynlighed for, at forskellige fortællinger er i overensstemmelse med sandheden.

Min egen interesse startede med 9/11, og siden 2020 har corona været mit primære fokus. Derudover har jeg siden udgivelsen af min debutbog ‘Spis som du vil’ i 2000 været opmærksom på de politiske (dvs. magtmæssige) aspekter i sundhed, medier, kommunikation og ekspertrollen.

Den Tredje Vej er for dig, der har forstået, at narrativer har stor magt, og at de ofte er baseret på bedrag. Det kan have fået dig til at tvivle på mangt og meget. Det kan også have fået dig til at opsøge andre medier og fællesskaber, der dyrker alternative forklaringer og konspirationsteorier. Måske deltager du i demonstrationer for at protestere over systemet. Måske prøver du at holde tvivlen hemmelig for dine kollegaer og venner af frygt for at blive udstødt.

Den Første Vej er hovedstrømmen. Det er de fortællinger, der bliver præsenteret for dig i hovedstrømspressen såsom DR, TV2 og Ekstra Bladet. Det er dem, der er godkendte af faktatjekmedier som TjekDet. De bliver fortalt og understøttet af de eksperter, der får taletid i hovedstrømsmedierne. Myndighederne og det politiske system i snæver forstand er også en del af hovedstrømmen. Det er selvfølgelig ikke alt i hovedstrømmen, der er løgn, men store dele er, og det foregår ved hjælp af propaganda, der kan defineres som organiseret, overtalende kommunikation. De mest magtfulde narrativer er globale og bliver konstrueret af globale aktører med stor pengemagt i ryggen. Globale organisationer og nyhedsbureauer presser de globale narrativer igennem, bl.a. ved at udnytte pengemagt, tidspres og socialt pres. De sociale og økonomiske omkostningerne for nationale medier, politikere, myndigheder og eksperter, hvis de ikke makker ret bliver oplevet som altødelæggende. Den høje komplians er dermed drevet af frygt.

Den Anden Vej er den alternative strøm, hvor konspirationsteorier spiller en central rolle. Alternative medier og eksperter påstår skråsikkert, at hovedstrømspressen lyver, og at de selv har fundet sandheden, der ofte er en lyssky sammensværgelse drevet af onde mørkemænd.

Den Tredje Vej adskiller sig fra Den Anden Vej ved, at den forholder sig kritisk til både hovedstrømmen og den alternative strøm. Den Tredje Vej er baseret på den vurdering, at mange konspirationsteorier m.v. i Den Anden Vej dybest set er konstrueret af de samme organisationer, der har skabt de magtbærende narrativer i hovedstrømspropagandaen. Mange alternative opfattelser og konspirationsteorier er således planlagte fælder, som folk, der bevæger sig væk fra hovedstrømmen, skal falde i. Der er tale om psykologiske fælder baseret på information.

Bagmændenes strategiske mål er formentlig, at så mange individer som muligt skal gøres politisk ufarlige ved enten at få dem til at følge flokken i hovedstrømmen eller få dem til at tro på mindst én tosset konspirationsteori. Det betyder, at det ikke er alle udbredte konspirationsteorier, der behøver at være tossede. Målet er, at hvert individ forføres til at tro på mindst én tosset teori, hvorefter den tro altid kan bruges til at undergave personens samlede troværdighed i det politiske magtspil. Sandheden er ufarlig, hvis dem, der kender sandheden, bliver opfattet som tossede eller på anden vis utroværdige.

Den Tredje Vej går ud fra, at alle magtbærende løgnehistorier i hovedstrømmen har modsvarende løgnehistorier i den alternative strøm, og de to løgnehistorier har samme forfattere. Det er måske forskellige afdelinger i den samme tænketank, men kilden er dybest set den samme.

Lad mig tage coronasagen som eksempel. Folk i hovedstrømmen undrer sig nu over, at dem, der ikke har taget vaccinen, stadigvæk er i live. Samtidig undrer folk i den alternative strøm sig over, at de fleste af dem, der tog vaccinen, stadigvæk er i live. Løgnehistorien i hovedstrømmen var, at det nye coronavirus er ekstremt farligt, og at coronavaccinen virker ekstremt effektivt. Løgnehistorien i den alternative strøm var, at coronavaccinen er ekstremt farlig og dødbringende, og at alle vaccinerede helt sikkert ville være døde efter to år eller noget i den stil. Hverken den ene eller den anden fortælling var baseret på rationel vurdering af konkret evidens. Begge fortællinger var drevet af frygt og forstærket af sammenhold med andre, der tror på den samme fortælling. Begge fortællinger var baseret på bedrag og manglende evne eller villighed til at acceptere tvivl og usikkerhed.

Resultatet er, at to grupper skændes om, hvilken løgnehistorie der er sand. Polariseringen gør, at man står stærkere i sin tro, uanset om man tror på den ene eller den anden løgn, fordi “de andre” er en flok “hjernedøde får” eller “konspirationstosser”. Det er således i vid udstrækning de samme socialpsykologiske mekanismer, der driver de første to veje.

Det Tredje Vej sætter spotlight på selve dynamikken mellem de forskellige sæt af løgnehistorier, der forhindrer reel sandhedssøgen. Når den dynamik er erkendt, kan man begynde at tænke klart på ny og gå endnu dybere i analyser og debatter.

Den Tredje Vej bliver ofte opfattet som provokerende af mange af dem, der befinder sig på Den Anden Vej, da den forstyrrer deres selvopfattelse af, at netop de arbejder for det gode. Jeg er f.eks. blevet upopulær hos Patrioterne Går Live (dem der turnerer rundt og brænder Koranen af), da jeg har fortalt dem, at de efter min mening reelt arbejder for Mossad og den zionistiske agenda. Den vurdering er dog egentlig ikke rigtigt Den Tredje Vej, men blot italesættelse af den hegelianske dialektik mellem tese (“Koranen er god”), antitese (“Koranen er ond”) og syntese (“Blasfemi skal forbydes af hensyn til Danmarks sikkerhed og diplomati”).

Forskellen på Den Tredje Vej og hegeliansk dialektik er, at Den Tredje Vej er det vigtige, der bliver ignoreret af de to andre veje, mens målet i den hegelianske dialektik er selve syntesen i form af løsningen på konflikten. Den Tredje Vej omfatter, at selve konflikten er en illusion, og en syntese af to løgnehistorier ville blot blive en tredje løgnehistorie.

I relation til koranafbrænding så kan spørgsmål på Den Tredje Vej bl.a. være: Hvem får noget ud af, at muslimer bliver opfattet som læsere af en terrormanual? Hvad går vi ikke op i, mens vi går op i koranafbrænding? Hvem har en agenda om, at blasfemi generelt skal være strafbart?

Coverfoto: Unsplash.com (Alex Kalinin)


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

3 Kommentarer
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
3
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading