Kategorier
Coronabloggen Indlæg Offentlig Offentlig-forside Pensum Sundhed (gratis) Sundhedsbloggen Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside Tabu

Kommer sygdom udefra eller indefra?

Bliver man syg på grund af smitte med virus og bakterier, eller vokser virus og bakterier i kroppen som følge af “sygdom”?

Den herskende opfattelse af sygdomme som forkølelse, influenza, halsbetændelse og covid-19 er, at det er noget, der kommer udefra i form af smitte med virus eller bakterier. Den opfattelse er primært underbygget derved, at antibiotika reducerer symptomerne på sygdomme med bakteriel infektion. Det kniber derimod med studier, der dokumenterer, at sygdom kan fremkaldes med kontrolleret smitte med bakterier eller virus, ligesom det kniber med studier, der dokumenterer, at vacciner mod virussygdomme såsom covid-19 reducerer risikoen for sygdomssymptomer. Det er endvidere klassisk medicinsk lærdom, at virusinfektioner i modsætning til bakterielle infektioner ikke kan behandles med medicin, hvilket yderligere underbygger skrøbeligheden af fortællingen om virussmitte som årsag til sygdom.

Den anden forklaring

Det er derfor relevant at åbne perspektivet for den alternative mulighed, at disse sygdomme ikke kommer udefra i form af smitte, men derimod kommer indefra, bl.a. som følge af kroppens afgiftningsprocesser. Det er således muligt, at bakterier vokser som følge af vævsdød, hvor bakterierne bidrager til nedbrydningen af det døde væv. En øm hals med halsbetændelse kan på den måde betragtes som et symptom på en naturlig afgiftningsproces. Det er også muligt, at en del af det, vi kalder “virus” bliver dannet af kroppen selv som led i disse processer.

Vores mærkning af disse tilstande som “sygdom” er måske forkert, selvom der helt klart kan være lidelse forbundet med disse afgiftningsprocesser. Sværhedsgraden af sygdommen/lidelsen afhænger af kroppens generelle helbredstilstand, organfunktion, stressbalance, ernæringsstatus, levevis, m.v.

Måske har kroppen årstider, ligesom naturen i øvrigt har, så vi her om efteråret skiller os af med det gamle, som vi så oplever og italesætter som sygdom, der kan og bør undgås, selvom det faktisk kan være noget helt naturligt og helbredsstyrkende at være “syg” i det alternative perspektiv. Ligesom træerne smider sine blade om efteråret, så smider kroppen måske også det døde væv om efteråret, og det kan få f.eks. kræve vækst af bakterier i halsen for at blive renset ud, ligesom “virus” er noget af det, der bliver udrenset i disse naturlige processer. Uden bakterierne ville det døde væv hobe sig op, og uden “virus” ville kroppen ikke kunne skille sig af med affaldsstofferne. Dermed er “sygdom” en del af den sunde balance i takt med naturens rytme gennem året.

Den tredje mulighed

Der er også den tredje mulighed, at denne form for sygdom og lidelse både kan opstå udefra og indefra, og at der er et samspil mellem udefra kommende bakterier og virus og indefra kommende modstands- og udrensningskraft i form af immunforsvar, organfunktion, m.v. Jeg hælder mest til den tredje mulighed. Den omfatter også et mere nuanceret syn på, hvad det præcis er, der kan komme udefra og fremkalde sygdom, herunder kemi som supplerende forklaring til virus og bakterier.

God bedring under alle omstændigheder. 🙂

Coverfoto: Unsplash.com (Usman Yousaf)


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
2
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading