Kategorier
Coronabloggen Frihedspressen Indlæg Klassiker Nyheder (gratis) Nyhedsbloggen Offentlig

Fritænkning om ‘Fritænkerne’

Flemming Blicher & Co. udgiver snart en ny bog. Den hedder ‘Fritænkerne’, og jeg tillader mig her at praktisere fritænkning om “fritænkerne”.

Den 9. marts udkommer bogen ‘Fritænkerne’ af Flemming Blicher m.fl. Det er en antologi med 12 forfattere, der identificerer sig som fritænkere. Der er tale om del 3 i Blichers bogserie ‘Illusionen om Danmark’. Der er mere information om den nye bog og de to foregående på hjemmesiden de3fiktioner.dk.

‘Fritænkerne’ indeholder tekster af Dan Johanneson, Max Schmeling, Lone Nørgaard, Lars Gram Pedersen, Spacegirl Music – Metgry, Mikkel Meinike Nielsen, Lene Bang, Jon Knudsen, Andrei Fencker, Lisa Sofia Larsson, Kim Skovsby og Flemming Blicher. Corona var på mange måder den sag, der bragte fritænkerne sammen og frem i lyset, men teksterne handler om meget andet end den sag. Mange af teksterne er meget personlige beretninger om vækkelsesprocesser og både kreativ og faglig frihedskamp og sandhedssøgning mod strømmen.

Jeg har læst bogen, inden den gik i trykken med henblik på at skrive en tidlig anmeldelse. Jeg synes især, det var interessant at læse de personlige historier og erfaringer om, hvad der får nogen til at blive fritænkere. Eller i hvert fald til at identificere sig som sådan. For spørgsmålet er jo, om “fritænkerne” er ægte fritænkere eller blot en anden form for “slavetænkere”?

Fritænker eller slavetænker?

Det overordnede problem med mange, der identificerer sig som fritænkere i kølvandet på coronaen er, at deres kritiske tænkning og fritænkning er meget selektiv. De er således meget kritiske overfor alt, hvad der kommer fra hovedstrømspressen, myndighederne og regeringen. Hatten af for det. Det kniber til gengæld ofte gevaldigt med den kritiske tænkning om information, der kommer fra andre kilder. Dermed bliver mange fritænkere blot til en anden form for slavetænkere. Jeg siger ikke, at det gør sig gældende med forfatterne til denne bog. Det er mere en generel observation.

Ligesom en transkvinde er en biologisk mand, der identificerer sig som kvinde, så er det måske også muligt at være transfritænker defineret som en slavetænker, der identificerer sig som fritænker. I begge tilfælde, transkønnede og transtænkere, er der tale om illusioner og selvbedrag, som man tilmed ofte kræver, at samfundet skal indrette sig efter.

Lad mig her give nogle eksempler på fritænkning om ‘Fritænkerne’ med fokus på de konkrete forfattere og deres tekster i bogen:

Til Dan Johanneson: Du skriver, at “der ofte, hvis ikke
altid, er en direkte forbindelse imellem okkulte aktiviteter som f.eks. meditation, okkulte ritualer, og andre New Age / Luciferianske ideer og praksisformer i den indre verden, og
alverdens former for død, angst, uro, ulykker og dybe elendigheder i den ydre verden.
” Kunne man forestille sig, at din fundamentalistiske opfattelse af kristendom hæmmer din fritænkning om spiritualitet? Og hvad er det fritænkende egentlig i en så fundamentalistisk form for kristendom?

Til Max Schmeling: Du redegør meget godt for jeres interessante forskning, der dokumenterer statistisk signifikante forskelle i forekomst af bivirkninger mellem forskellige batchnumre af Pfizers coronavaccine. Kunne man forestille sig, at det ikke er forskelle i indhold i de forskellige vaccinepartier, der er årsag til bivirkningsforskellene, men at forskellige batchnumre er blevet givet til forskellige målgrupper, hvorved batchnumre bliver markør for øget sygelighed i udgangspunktet?

Til Lene Bang: Du redegør fint for klimakaninen, men kunne man forestille sig, at det konspirationsteoretiske parti, som du arbejder for, er etableret som kontrolleret opposition med henblik på at tiltrække og stemple fritænkere som tosser?

Til Jon Knudsen: Tak for spændende afsløringer af den danske folkekirkes historie og den katolske kirkes fortsatte indflydelse. Kunne man forestille sig, at Johannes’ Åbenbaring skal fortolkes helt anderledes (spirituelt i stedet for politisk) og at du med din kobling til corona og 5G faktisk forstærker de onde kræfters misbrug af den tekst? Så du på den måde placerer dig på den anden side af det samme problem. Som en falsk mønt, der er falsk, uanset om den lander på plat eller krone.

Til Flemming Blicher: Tak for dit mod til at undersøge og tale om emner, som mange andre ikke tør berøre med en ildtang. Kunne man forestille sig, at du overdriver både jesuitternes og jødernes indflydelse en smule, og at dyb politik bedre forstås som et komplekst magtsystem med mange tusinde års historie, og at enkelte religiøse ideologier nu reelt har forholdsvis lille indflydelse i det store, indviklede magtpuslespil?

Anbefaling

Jeg vil anbefale alle at læse ‘Fritænkerne’. Især hvis du er en af dem, der undrer sig over, hvad de mon er for nogen alle dem, der rendte rundt til coronademonstrationerne på Christiansborg Slotsplads og andre stedet i landet. ‘Fritænkerne’ viser, at det er en broget skare, der har fundet et nyt fællesskab, som dog måske har haft en tendens til at bekræfte i stedet for at udfordre alternative antagelser.

Næste fase i fritænkernes udvikling bør efter min mening være fritænkning om fritænkning. Det er karakteristisk for ægte fritænkning, at man kan tåle kritik, at man har en ydmyg holdning til, hvorvidt man kender den fulde sandhed om et emne, og at man søger sandheden netop via fri og åben uenighed, debat, argumentation og bevisførelse. Det handler om modet til at være med tvivlen i stedet for at haste efter at finde en anden form for falsk tryghed i en ny løgn eller i hvert fald i en voldsom forsimpling af virkelighedens kompleksitet, som sådan set også er en form for løgn. Det vigtige er selve intentionen om at søge sandheden, mens vi nok alle bør tage os i agt for enhver, der påstår at have fundet den fulde sandhed om noget som helst og især om kontroversielle politiske emner.

Du kan læse mere om bogen og relaterede emner på Flemming Blichers Substack.


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

5 2 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

8 Kommentarer
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
8
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading