Fuldkorn er helsekost

Fuldkorn er helsekost

Jo mere fuldkorn du spiser, des lavere er din risiko for at dø. Du skal nok dø før eller siden, men der går bare længere tid, når du lever livet med masser af fuldkorn.

At fuldkorn er super sundt er dokumenteret i mange forskellige videndskabelige undersøgelser. I det nye nummer af European Journal of Clinical Nutrition er der et såkaldt systematisk review og dosis/respons-metaanalyse af prospektive studier. Det betyder, at en gruppe forskere har taget al den bedste forskning på fuldkornsområdet for at få et samlet billede.

Fuldkorn gør dig (næsten) udødelig

Forskerne konkluderer, at jo mere fuldkorn man spiser, des lavere er risikoen for død af alle årsager, død af hjertekarsygdom og død af kræft. Dem, der spiser mest fuldkorn, har 16 % mindre risiko for at dø samlet set, 17 % mindre risiko for at dø af en hjertekarsygdom og 6 % mindre risiko for at dø af kræft.

Undersøgelsen viste også en klar dosis/respons-sammenhæng: Jo mere fuldkorn man spiser, des større beskyttelse opnår man. Forskerne kunne regne sig frem til, at for hver 28 g fuldkorn man spiser pr. dag, så er risikoen for at dø 9 % lavere. Det betyder dog ikke, at du så kan spise dog op til en 100 % lavere risiko for at dø. Det handler nemlig om relativ risiko og ikke absolut risiko. 🙂

Kilde: Zhang B, Zhao Q, Bao W, Wang X. Association of whole grain intake with all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose–response meta-analysis from prospective cohort studies. European Journal of Clinical Nutrition 72, 57–65 (2018).

Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments