Dyrker du for meget motion?

Kroppen har brug for bevægelse, ligesom den har brug for mad. Men man kan få for meget af alt – også af mad og motion.

Når man spiser mere mad, end man har brug for, så er der tale om overspisning. På samme måde foreslår jeg begrebet overmotion, når man dyrker mere motion, end man har brug for. Både overspisning og overmotion er usundt.

En af bivirkningerne ved overmotion er øget inflammation i kroppen. Denne bivirkning er dokumenteret i en lang række videnskabelige undersøgelser, bl.a. Aerobic Exercise Training and Inducible Inflammation: Results of a Randomized Controlled Trial in Healthy, Young Adults.

Inflammation øger risikoen for bl.a. muskelsmerter, ledsmerter, gigt, type 2-diabetes, åreforkalkning og hudproblemer. Kroppen bliver simpelthen slidt og gammel for hurtigt, og det kan forkorte levetiden.

Tre tips til at dyrke mindre motion

  1. Hvis du plejer at løbe og ofte får ondt i kroppen af det, så skift over til rask gang i stedet for løb.
  2. Få motion ind i din hverdag som transport (cykling, gang, m.v.) i stedet for noget, du dyrker hardcore i din fritid.
  3. Tag flere hviledage helt uden hård motion, hvor du i stedet gør noget, der sætter gang i det anti-inflammatoriske oxytocin-hormon.

Prøv at finde den gyldne middelvej mellem for lidt og for meget. Det er individuelt, hvad det er, men mindst 30 og højst 60 minutters motion om dagen er et kvalificeret bud.

0 0 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments