Mundbindskrav som anledning til selvudvikling

Det aktuelle påbud om at bære mundbind i offentlig transport og på nogle serveringssteder er en oplagt anledning til selvudvikling. Her er en guide i tre trin.

Trin 1

Start med at stille dig selv dette spørgsmål: Er det rigtigt for dig at bære mundbind her? Det er ikke nok at undersøge, om det er lovligt eller ulovligt. Det kan jo være, at loven er forkert, og at der er en undtagelse i loven, der gør, at du faktisk slet ikke behøver bruge mundbind. Det er under alle omstændigheder og til alle tider summen af folkets fornemmelser for retfærdighed, der bør afgøre et lands love – og ikke fornemmelserne hos en lille magtelite på Christiansborg og bag borgens kulisser.

Trin 2

Du har nu gennemført trin 1: udvikling af politisk bevidsthed. Du er klar til at gå videre til trin 2, som er eksponering for den frygt, der opstår i dit sind, når du ikke bærer mundbind et sted, hvor alle andre gør det. Her er mindfulness et særdeles godt redskab. Tillad frygten at opstå, forandre sig og forsvinde igen. Tillad tankerne at være der. Spørg dig selv: Hvad er det egentlig, jeg er så bange for? Brug situationen til at opnå indsigt i dig selv, din livshistorie og dine værdier. Det handler typisk om frygt for at blive mødt af andre menneskers vrede – via deres blikke, via deres ord eller via deres fysiske vold. Husk: frihed er sundt – også selvom man skal tage nogle tæsk for at opnå den! Husk også: lad være med at slå igen. Vend blot den anden kind til, mens du står fast på det, som du ved er sandt og retfærdigt. Mærk frygten og lad dem slå og sparke. Vær parat til at dø for frihed. Tro på, at du om ikke andet bliver åndeligt belønnet for din fredelige insisteren på frihed.

Trin 3

Til lykke! Du har nu gennemført det mest krævende trin. Trin 3 består i at evaluere dine erfaringer. Spørg dig selv: Hvad har jeg lært? Måske har du lært, at konfrontationerne i virkeligheden slet ikke var så slemme, som du havde frygtet, inden du tog dit mundbind af. Brug dine praktiske erfaringer til at justere dine holdninger og taktikker. Og vær åben for, at det jo også kan være, at du (og jeg) tager fejl om alt dette – eller om alt muligt andet, som den samme cykliske fremgangsmåde også kan bruges til.

5 1 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments