Brokindlæg: Afviklingen af journalistik i Danmark

I dagens brokindlæg vil jeg brokke mig over afviklingen af journalistik i Danmark.

Journalistik burde være kritisk overfor magthaverne. Pressen opfører sig i stedet som regeringens lydige skødehund, der trofast formidler de budskaber til befolkningen, som regeringen ønsker skal ud. Det er særligt tydeligt nu med coronaen.

Journalistik burde være økonomisk uafhængig af magthaverne. I stedet får alle de store medier i Danmark millioner af kroner hvert år i “mediestøtte” af de magthavere, som de burde kritisere. Jeg kalder det bestikkelse.

Korporatismen har efterhånden inficeret hele verden – både politikere og journalister. Fagene ‘journalistik’ og ‘kommunikation’ er smeltet sammen, så en “journalist” kan arbejde for et journalistisk medie den ene dag og som PR-rådgiver for en medicinalvirksomhed eller som spindoktor for en politiker den anden. Og det bliver opfattet af de fleste i branchen som et tegn på kompetence og ikke som et tegn på forræderi.

Fra demokrati til dumokrati

Ligesom forskere er farvet af interesserne hos dem, der finansierer deres forskning, så er journalister også farvet af interesserne hos dem, der betaler deres løn – og som finansierer det medie, der betaler deres løn. Når pressen er en del af det samme korporatistiske system, som dem de burde kritisere, så skaber det en blindhed overfor den påvirkning, som pengeinteresserne har. Det bliver opfattet som en uundgåelig del af systemet, hvis man vil drive en succesfuld virksomhed, at man bøjer sig for de store virksomheders (de store penges) interesser i, hvad der skal belyses og især, hvad der absolut ikke skal fokus på. Netop kontrollen af udeladelser er det stærkeste propagandamiddel, bl.a. fordi det i sagens natur er så svært at opdage, hvad man ikke bliver oplyst om. Det gælder så blot om at have et system, hvor hver eneste redaktør og journalist udmærket ved, hvilke emner og vinkler man absolut ikke skal begynde at beskæftige sig med, hvis man ønsker at beholde sit job i systemet. Penge er magt – også i journalistik.

Jeg vil ønske, at flere journalister bliver selvstændige eller etablerer deres egne små, specialiserede medier, hvor de laver god, gammeldags kritisk og undersøgende journalistik. Ideelt set skal disse medier være 100 % brugerfinansieret – vel at mærke af brugere der rent faktisk ønsker at betale for journalistens søgen efter sandheden i den komplekse virkelighed. Om nødvendigt kan der også være virksomheder som sponsorer/annoncører, men det går kun, hvis det er virksomheder, der har en reel interesse i sandhedssøgning og ikke virksomheder, der finansierer pressen for at kvæle sandhedssøgning om visse emner og for at nå ud til de ignorante masser.

Som det er nu, er journalistik blevet til kommunikation på vegne af de magt- og pengehavere, der betaler for gildet og med henblik på at få så mange klik som muligt. Det medfører appel til laveste fællesnævner – med nyheder om realitystjerner som det mest populære lavmål – og med afvikling af Danmark fra demokrati til dumokrati som konsekvens.

5 6 votes
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments