Sund oplysning kræver helhed og kunst

Jeg arbejder på en ny figur til at illustrere, hvordan jeg opfatter og arbejder med sund oplysning og udvikling.

Figuren illustrerer de seks centrale aspekter i oplysning: spiritualitet, politik, videnskab, sundhed, kunst og kommunikation.

Alt hænger sammen. Den spiritualitet, der er uden politik, er falsk spiritualitet. Den politik, der ikke foregår på et sundt, spirituelt grundlag (dvs. næstekærlighed), er ligeledes falsk. Mange opfatter desværre spiritualitet og politik som hinandens modsætninger. I realiteten er de hinandens forudsætninger.

Sundhed og videnskab hænger også tæt sammen og er ligeledes hinandens forudsætninger. Det ved de fleste til gengæld efterhånden udmærket. Selvom den nuværende coronasituation viser, at der er også er en tredje faktor – politik – imellem videnskab og sundhed, der spiller ind og skaber forstyrrelser, så man til sidst ikke ved, hvad der egentlig er de videnskabeligt fakta om sundhed.

Sundhed som kunst

Når det kommer til at gøre noget ved det hele i praksis, så er kommunikation et vigtigt middel. Men både kommunikation og udlevelse af sundhed er også en kunst. Kunst bliver alt for tit reserveret til støvede museer, selvom det også kunne gøre en gigantisk forskel i menneskers virkelige hverdag. Kunst er helt klart en af de mest oversete komponenter i sundhedsfremme og sundhedsarbejde. Sundhed er både en videnskab og en kunst – og kunst kan bruges til at udvikle både den fysiske, den mentale og den sociale sundhed.

Du kan gå til f.eks. vægttab og kostomlægning på to forskellige måder: som et program der skal overholder eller som en kunst, der skal eksperimenteres og leges med. Hvis du har prøvet robottilgangen med programmer, så er det måske på tide at prøve den frie tilgang med sund livsstil som en kunstform, hvor det også handler om at udtrykke dig selv i den måde, du er sund på.

I de senere år har jeg personligt haft stor glæde af kunstneriske, kreative udfoldelser i min personlige sundhedsfremme. Hjemmelavet musik og lyrik har været en slags terapi for mig i forhold til at bearbejde nogle ubehagelige oplevelser i mit liv. Jeg er nu også gået i gang med at skrive min første skønlitterære bog under pseudonym/kunstnernavn. Det er en poetisk, barsk fortælling om et barn, der bliver seksuelt misbrugt og truet på livet af en satanisk kult i det mørke Jylland.

Tilmeld
Besked om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments