Men In Black: Vrede og vold er ikke det samme

Jeg var inde til Men In Black-demonstrationen i København i går aftes. Alt forløb fredeligt. Selv politiet opførte sig ordentligt. I dag reflekterer jeg over sammenhængen mellem vrede og vold.

Når man ser de almindelige mediers dækning af Men In Black, så får man indtryk af, at det udelukkende er en flok vrede, voldelige, unge mænd, der deltager. Realiteten er dog en helt anden, når man dykker ned i den brogede forsamling af mennesker, der deltager i disse demonstrationer.

Ved demonstrationen i går talte jeg både med mænd og kvinder, og der var både unge, midaldrende og ældre. Der var også flere børn med i selskab med deres politisk bevidste forældre.

Demonstrationen viste, at arrangørerne nu har fået de voldelige elementer under kontrol. Den viste også, at politiet har lært at vise overbærenhed med romerlys og kanonslag i stedet for at skabe og eskalere voldelige konflikter ved de mindste forseelser. Det vil jeg gerne anerkende både arrangørerne og politiet for.

Det er her vigtigt for alle at huske på, at vrede og vold er to forskellige fænomener. Vrede er en følelse, en grundfølelse, som naturligt opstår i sindet, når man f.eks. oplever uretfærdighed, undertrykkelse og magtmisbrug. Man er mentalt handicappet, hvis man ikke oplever vrede i de situationer, og som Danmark er blevet nu under coronabesættelsen, så er der mange gode grunde til at være vred – meget vred! Hvis man ikke mærker vreden, så kan det også skyldes andre mentale problemer, herunder intelligensproblemer, der forhindrer en i at foretage den form for tænkning, der leder til erkendelse af uretfærdigheden og derfra videre til følelsen af vrede.

Det er karakteristisk for et udviklet menneske, at han eller hun ikke reagerer blindt på følelser i sindet. Når vreden møder sindsro og visdom, så kan den udtrykkes på konstruktive måder i meningsfulde fællesskaber. Deltagelse i en Men In Black-demonstration kan være sådan en måde. At råbe FRIHED TIL DANMARK – VI HAR FÅET NOK kan være en måde at udtrykke den retfærdige følelse af vrede på en ikke-voldelig måde. Man kan på den måde smadre byen på en ikke-voldelig måde – billedligt talt. Det er mit indtryk, at mange af demonstranterne deltager i mange forskellige former for aktivisme, og at de udmærket ved, at Men In Black blot er en af flere udtryksformer, og det er desværre den slags, der skal til, før den almindelige, hjernedøde presse gider omtale noget som helst fra aktivistmiljøet. Jeg håber, at opmærksomheden på Men In Black, kan få pressen til at genstarte journalist-hjernen og også opsøge andre politiske miljøer, der gør brug af andre virkemidler end råb og romerlys.

Ligesom vrede ikke behøver medføre vold, så kan vold og overgreb også foregå uden vrede. Det er reelt, hvad der sker med regeringens coronapolitik. Det er én lang række af voldelige overgreb på den danske befolkning motiveret af misforstået frygt og misforstået medfølelse. Det er ikke Men In Black, der udfører regeringens overgreb, men snarere Women In White. Det er derfor vigtigt, at vi skelner mellem følelser og handlinger, da positive følelser og omsorgsfulde moderfigurer sagtens kan misbruges til voldelige overgreb, ligesom negative følelser og vrede mænd kan give den mentale energi til den nødvendige, fredelige modstand mod besættelsen.

Her kan du høre en reportage med lydindtryk af demonstrationen:

Og her kan du se et videoklip fra et stop på ruten rundt om Indre By:

Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments