Propaganda kræver stress hos både journalisterne og læserne

Propaganda kræver noget andet i dag for at kunne udføres og trænge igennem, end da Edward Bernays udgav bogen ‘Propaganda’ i 1928.

I dag kan enhver, der har tiden og lysten, selv undersøge forskellige kilder til den information, der bliver serveret i hovedstrømmen af nyheder fra medierne. Det gælder både dem, der skriver propagandateksterne, herunder journalisterne på de statsstøttede nyhedsmedier, og dem, der modtager propagandaen, dvs. den almene befolkning.

Stress er en tilstand, der reducerer tiden og lysten til selv at undersøge, hvad andre kilder mon har at sige om de samme historier. Det er mit indtryk fra samtaler med flere erfarne journalister og redaktører i den danske presse, at kravet til hver enkelt journalist om at producere mange forskellige historier hver dag er steget voldsomt gennem de seneste årtier. Konsekvensen er, at der nu aldrig er tid til at tænke sig om og lave dybdegående research.

Det konstante pres med deadlines gør, at det bliver de historier, som er lettest og hurtigst at skrive, der bliver udgivet. Kontroversielle vinkler bliver ignoreret, da det vil kræve for meget arbejdstid pr. historie at producere. Samtidig glider de færdigt fremstillede historier fra nyhedsbureauer såsom Reuters og Ritzau næsten helt uredigeret igennem redaktionen frem til læserne.

Det er genvejen til at nå sin daglige kvote, at man lige snupper et par nyheder fra et bureau. Hvis man ændrer lidt i overskriften eller tilføjer en ekstra sætning til sidst, så føles det som om, at man selv har lavet det journalistiske arbejde. Præcis ligesom når man selv varmer en frostpizza, hvor man så selv hælder lidt ekstra ost på toppen for at få følelsen af selv at have lavet maden.

Det behøver ikke være et problem, hvis det ikke var fordi, at nyhedsbureauerne er berygtede for at være den primære kanal for den helt store propaganda og ensretning af nyhederne på tværs af medier og nationer. Men hverdagens realitet for journalister i Danmark i dag er, at de simpelthen er for pressede og stressede til at passe deres arbejde på en fagligt forsvarlig måde. Resultatet er, at de udfører ikke-intentionel propaganda i stedet for sandhedssøgende journalistik.

På modtagersiden af nyhedskommunikationen er stress mindst lige så vigtigt. Uden stress ville folk begynde at tænke kritisk, og de ville have energien til at opsøge alternativ information. Men når man som nyhedslæser føler sig presset, så er der bare ikke tid til alt det bøvl. Det er jo også belastende i sig selv at skulle undersøge tingene selv, og hvis man har vænnet sig til, at medierne er en kilde til afslapning og ikke til krævende studier af komplekse emner i fritiden, så vil man blot fortsætte med at sluge alt råt, der bliver serveret i den konstante strøm af nye nyheder, hvor der aldrig er tid til at fordybe sig i noget. Men flere nyheder fra samme skuffe af løgnehistorier er en dårlig erstatning for en enkel nyhed, der simpelthen søger sandheden. Det kræver selvfølgelig, at man værdsætter sandhed som etisk og/eller åndelig værdi.

På den måde hjælper den generelle stress i samfundet propagandaen med både at blive udført og at blive indtaget i de uskyldige sind. Resultatet er en befolkning med en potentielt total forvrænget opfattelse af virkeligheden: et psykotisk samfundssind med massive vrangforestillinger.

Tilmeld
Besked om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
Hanne Larsen
søndag, 13 marts 2022, 13:57 13:57

Godt sagt Per – det gi’r mening for mig 👌😊
I den sammenhæng vil jeg takke dig for det du gør – ikke mindst for nyhedsportalen 🙏Tak for dig du vise sjæl 🙏♥
Kæmpekrammer til dig 😘😍🤗 Hanne