Tantra: Spirituel sex kræver kontekst

Religionsforsker Filip Holm har netop udgivet en interessant video om tantra.

Her beskriver han, hvordan tantra i Vesten er blevet reduceret til primært at handle om sex, hvorimod det seksuelle i den oprindelige indiske åndstradition kun var en ganske lille del, som i øvrigt var reserveret til dem, der i forvejen havde gennemgået en spirituel udvikling uden den seksuelle komponent.

Original tantra er en del af både vedisk hinduisme, tibetansk buddhisme og den ikke-vediske dyrkelse af Shiva og Shakti.

Det kan således let gå galt, hvis man dyrker tantrisk sex uden ordentlig spirituel opvarmning og perspektivering. Det kan f.eks. gå galt, hvis man tolker oplevelserne i en konventionel seksuel ramme, eller hvis man ikke har udviklet det spirituelle fundament, der kan rumme den frigjorte kundalini.

Den spirituelle kontekst kan også forstås sådan, at spirituel, tantrisk sex gør det muligt at løfte Ånden til direkte sammensmeltning med Lyset. Det afgørende her er, at de seksuelle ritualer udføres med en ren og klar intention om netop dét spirituelle formål og ikke fungerer som camouflage for mere primitive, seksuelle formål. Den bedste måde at udvikle et spirituelt fundament er ved at komme ind i en daglig praksis med siddende meditation på åndedrættet og strømmen af tanker og følelser. Derfra kan man efter et par år gå videre til mere avancerede former for meditation. På et tidspunkt kan det så være, at man også bliver klar til den seksuelle overbygning.

Tilmeld
Besked om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
HenrikR
fredag, 1 april 2022, 10:52 10:52

Fra mit synspunkt er alting et spørgsmål om intention. Så man kan sagtens være spirituel og praktisere tantrisk sex – elskov – erotik – uden at have læst tykke bøger om de indiske tantriske traditioners mangfoldighed. En af de bedste praktiske introduktioner jeg kender er foredraget “Introduction to Tantric Sex” – https://www.youtube.com/watch?v=8zxZrUtUm5c (1t40m). Men jeg har også selv skrevet om det i “Skaberens intentioner med seksualenergien mv.” – https://www.transformation.dk/kvinder.html . Jeg opfatter seksualenergien som universets skabende kraft, så selvom tantra måske er en altomfattende filosofi, så må den seksuelle del nødvendigvis være den vigtigste…! Det mest afgørende er nok om… Read more »