Propagandatrick #8: Skab afveje med falske konspirationsteorier

Hvis du har erfaring med at udføre propaganda, så ved du sikkert allerede, hvordan konspirationsteorier virker, og hvordan det at beskylde en systemkritiker for at være konspirationsteoretiker virker som et psykologisk våben, der stopper en politisk debat, inden den går i gang.

Takket være propaganda-arbejde påbegyndt af CIA i kølvandet på den amerikanske befolknings utilfredshed med den officielle forklaring på mordet på præsident John F. Kennedy, så tror de fleste også i Danmark nu, at alle konspirationsteorier er tossede, og at enhver, der tror på en konspirationsteori, er tosset. Det virker derfor stadigvæk effektivt at beskylde enhver, der er ved at afsløre propaganda for at være ‘konspirationsteoretiker’ samt at påstå, at enhver mistanke om propaganda i pressen er en ‘konspirationsteori’.

Det er sandt, at der ofte er tale om en konspirationsteori, når man f.eks. beskylder journalistik for at være propaganda. Det næsten magiske er imidlertid, at alle konspirationsteorier i dag bliver opfattet som komplet usandsynlige, selvom enhver med blot en smule sund fornuft let kan bringes til erkendelse af, at det teoretisk set er muligt, at nogle mennesker rotter sig sammen mod andre mennesker og holder det hemmeligt for dem. Det er f.eks. et centralt tema i politiets efterforskning af mange kriminalsager, og gennem historien er ganske mange borgere i det globale retssystem blevet dømt skyldige i konspiration, f.eks. konspiration til at begå mord.

Hvis beskyldning om at være konspirationsteoretiker fortsat skal kunne bruges som effektivt våben til at dræbe åben, fri og rationel debat, så skal konceptet holdes ved lige. Det kræver, at du eller andre i den globale propagandabranche selv udvikler og markedsfører markante og falske konspirationsteorier. Disse fungerer som fælder for åbentsindede sandhedssøgere. Lidt ligesom landminer i en fysisk krig.

Når først en person er blevet lokket til at tro på en falsk konspirationsteori, så kan du bruge guilty-by-association-tricket til at få personen til at fremstå som generelt utroværdig. Hvis der er tale om en meget prominent person med mange følgere, så er det vigtigt at lokke personen til at foretage en uslettelig udgivelse af den falske konspirationsteori, f.eks. ved at udgive en fysisk bog baseret på den falske konspirationsteori. Derefter kan personen afsløre nok så mange andre, sande konspirationer, uden at det vil få nogen afgørende politisk virkning i den virkelige verden udover det afgrænsede konspirationsmiljø.

Et godt tip til at designe formidling af falske konspirationsteorier er at appellere til målgruppens paranoide forestillinger om verden. Det vil gøre det lettere at få stemplet kritikere som personlighedsforstyrrede eller psykotiske, hvis den psykologiske informationskrig skulle komme så langt. Målet er dog at få lukket munden på de intelligente, rationelle konspirationsteoretikere lang tid før, det er kommet så vidt. Det må for alt i verden ikke blive almindeligt accepteret, at man kan diskutere konspirationsteorier om store samfundsspørgsmål på et rationelt grundlag med fremlæggelse af rationelle beviser og logiske argumenter for og imod teorien med sandsynlighedsbaserede konklusioner om sandhedsværdi.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments