Kategorier
Brændgaard Bloggen Ernæring (gratis) Ernæringsbloggen Forside Offentlig Offentlig-forside Pensum Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside Tabu Tabu-forside

Kødfri kost sænker testosteron hos mænd

To ernæringsundersøgelser af høj videnskabelig kvalitet har vist, at når mænd fjerner kød fra kosten, så falder deres testosteronniveau.

En dansk undersøgelse viste i 1992, at fasteniveauet af testosteron i serum faldt fra 17,4 til 13,7 nmol/liter efter 6 uger på en kødfri kost hos otte mandlige forsøgspersoner. Det svarer til et testosteronfald på 21 %. Testosteronniveauet var også lavere under fysisk aktivitet efter den kødfrie kost. (1)

I en anden undersøgelse fra 2000 blev effekten af to kostsammensætninger med enten 150 g magert kød eller 290 g tofu per dag og i øvrigt identiske sammenlignet 42 raske mænd på 35-62 år gennem 4 uger. Fasteblodprøver viste, at forholdet mellem testosteron og østrogen, dvs. det mandlige og det kvindelige kønshormon, var 10 % højere efter den kødholdige kost. (2)

Det er tilsyneladende de to eneste lodtrækningsforsøg, der har undersøgt effekten af kød på testosteron hos mænd.

Effekten af kød på testosteron tilskrives to forhold: For det første kan kød have en sammensætning af aminosyrer, der er særlig gunstig for mænds dannelse af testosteron. For det andet kan det, man spiser i stedet for kød på en kødfri kost, have en testosteronsænkende og østrogenforøgende effekt.

Hvorvidt det er gavnligt eller skadeligt for mænd at ligge højere eller lavere i testosteron afhænger af perspektivet. Testosteron har fundamental, biologisk betydning for de mandlige kønstræk. Hvis man ønsker at reducere disse kønstræk, så kan det derfor hjælpe at fjerne kød fra kosten. Hvis man ønsker at fremme disse kønstræk, så kan det hjælpe at øge mængden af kød i kosten.

Mangel på testosteron kan hos mænd bl.a. komme til udtryk som lav libido, impotens, lav skægvækst, mandebryster, irritabilitet, koncentrationsbesvær og depression. (3)

Referencer

  1. Raben A, Kiens B, Richter EA, Rasmussen LB, Svenstrup B, Micic S, Bennett P. Serum sex hormones and endurance performance after a lacto-ovo vegetarian and a mixed diet. Med Sci Sports Exerc. 1992 Nov;24(11):1290-7. PMID: 1435181. LINK
  2. Habito RC, Montalto J, Leslie E, Ball MJ. Effects of replacing meat with soyabean in the diet on sex hormone concentrations in healthy adult males. Br J Nutr. 2000 Oct;84(4):557-63. doi: 10.1017/s0007114500001872. PMID: 11103227. LINK
  3. LeWine HE. Testosterone: What it is and how it affects your health. Harvard Health Publishing, June 22, 2023. LINK

Coverfoto: Unsplash.com (Justus Menke)


Discover more from pB

Subscribe to get the latest posts to your email.

4 1 stem
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from pB

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading