Den aktuelle opblussen af den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas illustrerer, at danskerne ikke kan gennemskue offerkortet i spillet om magten.
Når nogen bliver fremstillet som ofre, så falder vi pladask for fortællingen, slår den kritiske tænkning fra og er parate til at gøre de mest vanvittige ting for at beskytte og hævne det påståede offer.
Danmark er dermed ved at blive besat af falske offerhistorier. Først havde vi den falske offerhistorie om covid-19. Så blev den afløst af den anden falske offerhistorie om Ukraine. Nu har vi så den falske fortælling om, at Israel er et uskyldigt offer for Palæstina.
Der er allerede en Venstre-politiker, Christoffer Lilleholt, der i følge Fyens Stiftstidende har været ude og foreslå, at Odense Kommune viser solidaritet med Israel ved at flage med det israelske flag. På samme måde er det jo blevet fuldstændigt normalt at se det ukrainske flag ved offentlige bygninger rundt omkring i landet. Rigshospitalet i København har det ukrainske og ikke det danske flag fast monteret på toppen af sin bygning, og sådan har det været i flere måneder nu.
Jeg betragter både det ukrainske og det israelske flag som besættelsesmagtens flag. Hvis man vælger at flage i Danmark med et af de to flag, eller dem begge samtidig hvad nogen vel også sagtens kunne finde på, så udtrykker man reelt, at man har overgivet og underkastet sig en udenlandsk besættelsesmagt, der har besat vores kollektive sind via propaganda for en falsk offerrolle. Det er selvfølgelig helt fair at overgive sig til en overmagt, men det viser, at det aktuelle imperie i høj grad opererer psykopolitisk ved at bruge indlært offerrolle som psykologisk våben.
Vejen ud kræver, at man konfronterer frygten for at blive opfattet som krænker. Den frygt kan man konfrontere, når man ved, at når offerrollen er falsk, så er krænkerrollen også falsk. Men det er selvfølgelig alligevel barsk at blive opfattet som en krænker, når man er lige så uskyldig som barnet i H.C. Andersens ‘Kejserens nye klæder’, der afslører, at kejseren ikke har noget tøj på.
Coverfoto: Unsplash.com (Marek Studzinski)
Discover more from perBraendgaard.dk
Subscribe to get the latest posts sent to your email.