Spis sundt uden at lave mad – og dyrk motion uden at træne

Hvis du synes, det lyder for godt til at være sandt, så har du brug for at læse videre her. ID-100292314

Jeg har i mange år selv praktiseret princippet om at spise sundt uden at lave mad. Det er super let, når man som jeg bor på Østerbro. Jeg er bl.a. stamkunde hos Smag, hvor jeg plejer at købe en lille salat (tre forskellige salater) med ærtepuré som topping og rugbrød on the side. Jeg har reklameret for dem i lang tid, uden de har tilbudt mig en rabatordning. Det er jeg kun lidt sur over. 🙂

Jeg har udviklet to konkrete bud på, hvordan man kan spise sundt uden at lave mad, hvor også folk, der ikke bor i byen, kan være med: Havregrynskuren (følg den på Facebook) og Brødkurven (kan downloades gratis på Schulstad.dk nu).

Efter jeg havde udviklet noget nær posttraumatisk stress efter mange år med træls træning, så var jeg nødt til at nytænke mit forhold til motion. Hver gang jeg blot tænker på ordet ”træning”, så bliver jeg stresset. Lige så stresset som hvis jeg tænker på ”madlavning”. Så det, jeg gør nu, er, at jeg dyrker motion uden at træne.

Jeg kan godt lide ordet ”motion”. Det har en blød klang, og jeg minder altid mig selv om, at det jo blot er det engelske ord for ”bevægelse”, som til gengæld lyder lidt kedeligt på dansk. Motion er godt og gavnligt, men det er langt fra nok til at drive et dovendyr som mig ud af krammestuen.

Jeg har opdaget, at der er tre generelle krav, der skal være til stede, før jeg gider lette røven. Jeg tror, mange andre har det på samme måde, hvis de tør indrømme det over for sig selv. De tre krav er:
1. Omsorg. Motion skal først og fremmest være drevet af kærlig-venlig selvomsorg. Alle andre motiver må komme i anden række. Ellers gider jeg ikke.
2. Oplevelse. Selve aktiviteten skal være en god oplevelse i sig selv. Det er selvfølgelig meget individuelt. Jeg har gennem det sidste års tid fundet meget stor glæde ved at dyrke dance walking. Altså hvor jeg går på gaden og danser samtidig.
3. Formål. Omsorg og oplevelse er ikke nok i sig selv. Jeg er også nødt til at have et konkret formål med bevægelsen. Det typiske formål er, at jeg skal et eller andet sted hen. Jeg kan så dansegå derhen, og jeg kan måske kombinere det med en tur i fitnesscenter. Jeg kan mærke, at bestemte bevægelser, der lettest foregår i et fitnesscenter, er meget gavnlige for mit kroplige helbred (dvs. omsorg). Og jeg har fundet en måde, hvorpå det faktisk bliver en god oplevelse, også imens det står på. Det handler for mit vedkommende om noget med frihed (slet ingen træningsprogrammer!) og intuition (gøre det, jeg kan mærke, kroppen har brug for nu og stoppe, når den er blevet motionsmæt).

Motions-sulten og motions-mæt. Det er nok to nye ord, du skal til at vænne dig til at høre. 🙂

Skriv et svar