Den danske alkoholkultur er syg

Den syge alkoholkultur

Den danske alkoholkultur er syg. Det er blevet mere og mere klart for mig i løbet af året, der er gået. I går holdt jeg Nytårsaften for første gang i mange år helt uden at drikke alkohol. Det er ikke, fordi jeg er blevet frelst eller noget. Jeg har simpelthen mistet lysten til alkohol fuldstændig. Jeg bryder mig ikke om den virkning, som selv en ganske lille smule alkohol har på min bevidsthed. Og jeg kan være ganske hæmningsløs helt uden alkohol, så behovet er der ikke længere. Tværtimod mærker jeg nu kun alle bivirkningerne ved alkohol.

Jeg har opdaget flere alkoholfrie øl, der faktisk smager rigtig godt.

BavariaI går drak jeg denne her. Den hedder Bavaria, er købt i SuperBrugsen og fremstillet af et bryggeri i Holland.

Jeg har opdaget, at man faktisk bliver påvirket af at drikke alkoholfrie øl. Det er selvfølgelig ikke alkoholen, man bliver påvirket af. Det er derimod den rene virkning af humle uden alkohol. Humle indeholder forskellige stoffer med psykobiologiske virkninger. Disse virkninger omfatter især, at man bliver mere afslappet. Prøv selv at drikke en alkoholfri øl, når du har brug for at falde til ro. Det virker.

Den danske alkoholkultur er syg af flere grunde:

  • Vi drikker for at blive fulde (eller i det mindste sådan lidt berusede som også er en form for fuld blot i en mildere grad)
  • Vi er nødt til at være fulde for at kunne more os, tale sammen, kramme og danse
  • Vi er nødt til at drikke alkohol for at kunne nyde lækker mad
  • Vi ophøjer nogle former for alkohol (f.eks. champagne) til nydelse og æstetik af højere orden
  • Uanset hvor sund man er som ernærings- eller sundhedsekspert, så drikker man stadigvæk alkohol (samme eksperter kan gå op i alle mulige detaljer i kosten og sundheden som er helt uden betydning sammenlignet med den skadelige virkning af alkohol på hjerne, lever og krop)
  • Moderat indtagelse af alkohol i form af vin og øl af god kvalitet bliver opfattet som sundere af både eksperter og befolkning, end hvis man slet ikke drak alkohol
  • Realiteten er, at et moderat indtag af alkohol er forbundet med lavere risiko for sygdom end slet intet indtag af alkohol, fordi alkohol er markør for mental og social sundhed, som er den reelle aktør i sammenhængen
  • Alkohol i sig selv er et organisk opløsningsmiddel og giftstof, som kroppen har svært ved at omsætte, hvilket mange mærker ekstra tydeligt i dag (1. januar)
  • Det er absurd at anbefale folk at forebygge hjertekarsygdom med et middel (alkohol), der er kræftfremkaldende
  • Det er meget mærkeligt, at vi ser så positivt på alkohol i vores kultur, mens vi bandlyser andre rusmidler såsom cannabis, som reelt er mindre farlige for både samfundet og individet

Betyder det så, at jeg er blevet fanatisk afholdsmand? Nej, det gør det ikke. Jeg undrer mig bare over vores alkoholkultur, og jeg synes, det er på tide, at vi tager en seriøs og dybdegående debat om den. Folk må drikke præcis lige så meget, som de vil, og der kan være mange meningsfulde motiver bag at drikke alkohol. Jeg tror først, at det bliver muligt at droppe alkoholen eller skære meget ned på den, når vi bliver bevidste om alkoholens kulturelle autopilot og lærer at få det gode, som alkoholen giver os på andre måder.

Skål!

drikker øl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.