‘Konspirationsteori’ er et psykologisk krigsvåben: Sådan virker det

Jeg har nu brugt syv år på at studere dyb politik og propaganda. Det er min vurdering, at ‘konspirationsteori’ er et psykologisk krigsvåben, der bliver brugt til at forhindre sandheden i at blive afsløret. Jeg har været inde på emnet før, men det står mig klokkeklart nu.

Når jeg skriver ‘sandheden’, så mener jeg især sandheden om, hvem der dybest set har den største magt i den materielle verden, og hvad deres motiver egentlig er. Med ‘sandheden’ mener jeg også især selve processen med at søge sandheden og ikke nødvendigvis det at have fundet den fulde sandhed, som måske er umulig, men man kan have en intention om at søge sandheden, selvom det kræver mange små skridt uden mulighed for at nå helt i mål.

Sandheden er farlig for bedragere

De dybeste magthaveres magt afhænger af, at deres magt ikke er almindeligt kendt, da dette kendskab ville skabe så stor folkelig modstand, at deres magt hurtigt ville kollapse. Det er mit indtryk, at de dybe magthavere fastholder denne magt ved en to-ledet strategi.

Det første led består i at kontrollere hovedstrømmen af journalistiske nyhedsmedier, så de aldrig graver i magtens dybere lag, men i stedet gentager og arbejder indenfor narrativer, der er konstrueret af de dybe magthavere, der således udøver deres magt gennem narrativerne. Dette sikrer, at mainstreammedierne altid befinder sig meget langt fra sandheden om magten og dermed også de muligvis særdeles dystre konsekvenser af dybt magtmisbrug.

Det andet led består i at benytte ‘konspirationsteori’ som en psykologisk operation, der for det første skal forhindre folk, der bliver trætte af mainstreammediernes overfladiskhed i at komme tæt på sandheden på en måde, hvorpå de bevarer deres troværdighed. Og for det andet skal det skræmme medieejere, redaktører og journalister i hovedstrømmen væk fra at udføre magt- og systemkritisk journalistik og således gøre sandhedssøgende journalistik stuerent. Den primære taktik er at plante fælder i Konspirationsland i form af falske konspirationsteorier, som sandhedssøgere så kan falde i – som et psykologisk minefelt. Det er nemlig ikke farligt for de dybe magthavere, hvis en sandhedssøger opdager, hvad de har gang i, hvis han bare også tror på mindst én falsk konspirationsteori, da han så bliver utroværdig i det hele taget.

Den generelle branding af begrebet ‘konspirationsteori’ startede af CIA via deres agenter i pressen i kølvandet på mordet på præsident John F. Kennedy. Dette kommunikationsarbejde har været en bragende succes. De fleste i hovedstrømmen opfatter nu konspirationsteori, som noget kun tosser beskæftiger sig med og tror på, og det er i hvert fald karrieremæssigt selvmord at begynde at tage noget som helst, der er stemplet som ‘konspirationsteori’ under seriøs behandling.

Det psykologiske våben består således i at flytte ‘konspirationsteori’ lige så langt væk fra sandheden, som mainstream er. Bare på den anden side af sandheden så at sige.

Løsningen er at have et åbent sind – men ikke så åbent, at hjernen falder ud.

Læs mere om konspirationsteori og propaganda i bogen ‘Frihedens Pris – Er du så fri, som du tror?

Cover: Unsplash.com (Tarik Haiga)

Tilmeld
Besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments