Kategorier
Ernæring (gratis) Ernæringsbloggen Forside Fremhævet Indlæg Offentlig Pensum Startside Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside

Ny forskning: Denne kost kan holde dig ung

Kostfibre, kulhydrater af høj kvalitet, planteprotein og omega-3-fedtsyrer kan beskytte mod biologisk aldring, viser ny forskning.

En kostsammensætning med højt indhold af kulhydrater af lav kvalitet og langkædede mættede fedtsyrer kan derimod fremme biologisk aldring.

Det viser en videnskabelig undersøgelse udgivet i European Journal of Nutrition vol. 61, nr. 1, februar 2024.

Kulhydrater af høj kvalitet er kulhydratkilder, der er uraffinerede med et højt indhold af andre, naturlige næringsstoffer. Det omfatter bl.a. fuldkornsbrød, fuldkornspasta, brune ris, havregryn og frugt.

Kulhydrater af lav kvalitet omfatter bl.a. produkter med højt indhold af tilsat sukker eller hvedemel.

Omega-3-fedtsyrer findes i store mængder i fede fisk, fiskeolie, plankton (krilolie) og hørfrøolie samt i mindre mængder i bl.a. valnødder, valnøddeolie, rapsolie, sojabønner og sojaolie.

Langkædede mættede fedtsyrer findes især i industrielle fedtstoffer og fødevarer med den type fedtkilder.

Reference:

Zhu X, Xue J, Maimaitituerxun R, Xu H, Zhou Q, Zhou Q, Dai W, Chen W. Relationship between dietary macronutrients intake and biological aging: a cross-sectional analysis of NHANES data. Eur J Nutr. 2024 Feb;63(1):243-251. doi: 10.1007/s00394-023-03261-2. Epub 2023 Oct 16. PMID: 37845359. LINK

Coverfoto: Unsplash.com (Nick Fewings)

Relateret:

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading