B12 uden vold

Plantebaseret kost er blevet trendy, men det fører ofte til mangel på B12-vitamin, som dog let kan undgås ved at supplere kosten med et tilskud.  

Hvis du er veganer eller vegetar, så tag 50-100 mcg B12-vitamin pr. dag som kosttilskud for at være på den sikre side. En almindelig multivitamintablet er som regel ikke nok, da den indeholder for lidt B12. Det er konklusionen i en videnskabelig artikel, der gennemgik forskningen om B12 til vegetarer.

Der går som regel mindst to år, fra man begynder at indtage for lidt B12-vitamin, til man begynder at udvikle de første tegn på mangel. B12-mangel fører til neurologiske symptomer såsom kulde, følelsesløshed, spændinger i tåspidserne eller fingerspidserne, svaghed, øm tunge, lammelser og koordinationsforstyrrelser. Da der går så lang tid fra kostændring til mangelsymptomer, så kan man let komme til at tro, at man sagtens kan leve fint af plantemad uden tilskud.

B12-vitamin kan købes som isolerede kosttilskud i veganske udgaver hos forskellige kosttilskudsforhandlere, og du behøver næppe tage andre tilskud end B12 som følge af din veganske kost.

Skriv et svar