Kategorier
Forside Indlæg Offentlig Pensum Slank (gratis) Slankebloggen Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside Tabu Tabu-forside

Novo: Bliv slank med kvalme

Det succesfulde slankemiddel fra Novo, Wegovy, virker ved at give kvalme, hvorved man spiser mindre og dermed taber sig.

Kvalme er den hyppigst rapporterede “bivirkning” i studierne af Wegovy og aktivstoffet semaglutid. Men der er reelt ikke tale om en bivirkning, da den slankende effekt netop er medieret af den kvalmefremmende virkning.

Kvalmen er særligt markant i 1-2 døgn efter hvert ugentligt stik. Derefter er det mere en let kvalme, der kan forveksles med mæthed. Men kvalme og mæthed er to forskellige fysiologisk medierede subjektive tilstande. Kvalme kan godt opstå ved reel mæthed, men det sker under normalfysiologiske forhold først ved overmæthed.

Risikoen er derfor, at behandling med Wegovy skaber en tilvænning til den subjektive tilstand, der er karakteristisk ved kronisk overspisning. Det betyder, at når man så en dag stopper behandlingen med Wegovy, så vil man være blevet bedre trænet til at udholde kvalmen ved overspisning. Undersøgelser viser da også, at vægten svinger tilbage til udgangspunktet, når man stopper med Wegovy.

Man overspiser ikke for at opleve kvalme, men fordi overspisningen bl.a. via øget aktivitet i parasympatiske nervesystem fremkalder en afstressningsrespons. Efter en periode med Novo’s vidundermedicin er man dermed blevet bedre til at udholde kvalmen, der ellers gør, at man stopper overspisningen, så man bedre kan udnytte og nyde den afstressende virkning. Man kan dermed forestille sig, at en periode med Wegovy kan forværre tilstanden hos personer med tendens til overspisning ved at fjerne den naturlige bremseklods, som kvalmen er. Dette er særligt problematisk for personer med tvangsoverspisning (BED: Binge Eating Disorder). De bør derfor efter min opfattelse i særlig grad holde sig langt væk fra enhver medicin, der skaber tilvænning til kvalme såsom Wegovy.

At behandle et sundhedsproblem (overvægt) med et andet sundhedsproblem (kvalme) er en dårlig behandling.

Cover: Unsplash.com (Sincerely Media)

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading