Kategorier
Brændgaard Bloggen Klassiker Offentlig Offentlig-forside Slank (gratis) Slankebloggen Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside

Novo’s slankemedicin øger risikoen for fem sygdomme

Her er de fem sygdomme, du kan risikere, hvis du skyder genvej til vægttab med Novo’s slankemedicin.

To nye videnskabelige artikler giver oversigter over bivirkninger ved Novo’s diabetes- og slankemedicin med aktivstoffet semaglutid.

Forskning viser, at forekomsten af disse fem alvorlige bivirkninger har været statistisk signifikant højere blandt forsøgspersoner, der har fået semaglutid sammenlignet med placebo: Bugspytkirtelbetændelse, forsinket tømning af mavesækken, galdestenssygdom, tarmobstruktion og diabetisk øjensygdom.

Bugspytkirtelbetændelse (pankreatisis) kan føre til smerter, vægttab og fordøjelsesproblemer, ligesom der er øget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Forsinket tømning af mavesækken (gastroparese) kan give symptomer som hurtig mæthed, fyldthedsfornemmelse efter måltider, kvalme, opkastninger, oppustethed og smerter i den øvre del af maven.

Det er bemærkelsesværdigt, at både bugspytkirtelbetændelse og forsinket tømning af mavesækken kan føre til vægttab. Det bør rejse spørgsmålet, om vægttabet på Novo-medicinen i nogle eller alle tilfælde er et klinisk eller subklinisk sygdomssymptom via den kunstigt forhøjede GLP-1-aktivitet.

Galdestenssygdom (kolelithiasis) medfører symptomer som smerter, uro, kvalme og opkast.

Tarmobstruktion er, når føde og væske ikke kan passere gennem tarmen. Symptomerne omfatter kramper, mavesmerter, opkastninger samt ophør af evnen til at passere både afføring og gas fra tarmen. Det er et meget alvorligt problem, der kræver akut behandling.

Diabetisk øjensygdom (retinopati) skyldes skader i øjets blodkar, og det kan give nedsat syn og i sjældne tilfælde blindhed.

Det er også værd at bemærke, at den primære konkurrent til semaglutid, som er motion og sund kost, reducerer risikoen for samtlige fem følgesygdomme til Novo-medicinen.

Referencer:

  • Aroda VR, Erhan U, Jelnes P, Meier JJ, Abildlund MT, Pratley R, Vilsbøll T, Husain M. Safety and tolerability of semaglutide across the SUSTAIN and PIONEER phase IIIa clinical trial programmes. Diabetes Obes Metab. 2023 May;25(5):1385-1397. doi: 10.1111/dom.14990. Epub 2023 Feb 21. PMID: 36700417. LINK
  • Sodhi M, Rezaeianzadeh R, Kezouh A, Etminan M. Risk of Gastrointestinal Adverse Events Associated With Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists for Weight Loss. JAMA. 2023 Nov 14;330(18):1795-1797. doi: 10.1001/jama.2023.19574. PMID: 37796527; PMCID: PMC10557026. LINK

Coverfoto: Unsplash.com (Elena Leya)


Discover more from per Brændgaard (pB)

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x