Kategorier
Forside Fremhævet Indlæg Offentlig Skole (gratis) Skolebloggen

HSI #15: Slankekure som anledning til at forstå sundhedspolitik

Holistisk sundhed omfatter også udviklingen af politisk bevidsthed. Slankekure er et godt sted at starte.

Politik omfatter meget mere end, hvad der foregår på Christiansborg og i andre sammenhænge, som vi plejer at kalde ‘politisk’.

Politik er alle former for udøvelse af magt og autoritet i samfundet.

Politikken i slankekure er, at det er kuren eller eksperten bag kuren, der er autoriteten, som så via slankekuren udøver magt over den enkelte. Den enkeltes rolle bliver samtidig reduceret til at være en, der adlyder ordrer fra autoriteten. Idealet er, at den enkelte til punkt og prikke overholder alle kurens forskrifter.

Slankekure, også selvom de kalder sig noget andet end slankekure, har været populære i årtier og er det fortsat uden tegn på nævneværdig forandring. Det skyldes formentlig mindst to forhold. For det første har både eksperterne og de medier og forlag, der formidler eksperternes slankekure en interesse i, at magten bliver hos eksperterne og kurene. For det andet har mennesker med overvægt en interesse i at slippe for det psykisk ubehagelige ved selv at skulle tage stilling, at konfrontere sig med vanerne som de faktisk er og selv tage ansvar for slankeprocessen. I en slankekultur domineret af ideologien i slankekure så kan både leverandørerne og kunderne leve i et konstant håb om, at den næste kur er løsningen på problemet med at opnå et stort og varigt vægttab. Det sikrer en høj og stabil omsætning i branchen, mens problemerne ikke bliver løst.

Politikken i slankekurs med små skridt og mindful spisning er, at det er den enkelte, der har magten. Eksperter og materialer spiller en ydmyg rolle, som det er op til den enkelte selv at gøre brug af i det omfang, at den enkelte selv finder det relevant, brugbart og gavnligt. Det er angstfremkaldende, hvis man er vant til at leve i håbet om den næste kur, den næste medicin, den næste slankebog, den næste slankeguru, osv. Samtidig er der mange, der misforstår metoden med små skridt og tror, at det ikke kræver en indsats, og når man så ikke yder en indsats, så kommer der ingen resultater, hvorefter man giver Små Skridt-metoden skylden, mens man jo sådan set blot kunne have taget nogle flere små skridt, hvis man ville have større resultater.

Penge er som bekendt magt. Overvægtsområdet er i Danmark i dag domineret af medicinalgiganten Novo og deres medikamenter med aktivstoffet semaglutid. Novo har en gigantisk magt bl.a. ved at finansiere forskning og andre meningsdannende aktiviteter blandt fagfolk. Den største trussel for Novo Nordisk lige nu er, hvis mennesker med overvægt i stort antal tager effektive og bæredygtige små skridt i kost, motion, levevis og mindset, da det vil fjerne behovet for Novo’s vægttabsmedicin. Når Novo påstår, at de også finansierer initiativer, der skal forbedre den non-farmakologiske behandling af overvægt, så er det muligt, at de gør det for at sikre, at der ikke bliver opdaget noget effektivt, og hvis der bliver opdaget noget, så skal dets udbredelse forhindres.

Ingen privat virksomhed er naturligvis interesseret i at styrke konkurrenterne, så det er forkert at bebrejde Novo for at operere strategisk. Vi skal blot huske at slå fornuften til og ikke tro, at Novo er en velgørende organisation, der kun er interesseret i at hjælpe mennesker med overvægt og diabetes til at have det så godt som muligt. Det er de kun interesseret i i det omfang, det hjælper dem til at styrke deres medicinsalg.

Mere viden:

ØVELSER

  1. Vælg en slankemetode, der er populær for tiden. Hvad går den ud på, og hvem bestemmer?
  2. Hvis du tidligere har været på slankekur(e), hvorvidt har du så oplevet, at det var dig selv eller kuren/eksperter, der bestemte?
  3. Hvad kan det være ved slankekure, der får så mange til at gå på dem, igen og igen, selvom de oplever dem som en slags (mad-)fængsel?
  4. Hvad kan det være ved selvbestemmelse, når problemet er overvægt, som så mange prøver at undgå via slankekure?
  5. Hvordan kan frihed i sundhed blive “sexet” igen?

Coverfoto: Unsplash.com (Parker Gibbons)

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading