Kategorier
Forside Indlæg Offentlig Slank (gratis) Slankebloggen Startside Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside

Bliv slank uden Novo og Nupo

I gamle dage var det Nupo, der skulle til for at blive slank. I dag er det Novo. Men begge dele er helt unødvendige og ofte decideret skadelige.

En Nupo-kur og en Novo-kur har den samme type virkning i behandlingen af overvægt: De får vægten til at gå ned hurtigere sammenlignet med gradvise, selvvalgte ændringer i kost, motion og levevis.

Det konventionelle paradigme for behandling af overvægt opererer med to faser: Fase 1 med fokus på vægttab og fase 2 med fokus på vedligeholdelse af det opnåede vægttab.

Problemet med både Nupo og Novo er, at det vedligeholdte vægttab efter den indledende fase med pulver (VLCD; Very Low Calorie Diet) eller Wegovy (semaglutid) udelukkende afhænger af forskellen mellem udgangsvanerne og vanerne efter fase 1. Fase 1 med Nupo eller Novo har udelukkende til formål at imødekomme utålmodighed. Der er ingen gavnlig, varig læring ved hverken en pulverkur eller en Wegovy-kur. Snarere tværtimod.

Skadevirkninger af Nupo og Novo

På en Nupo-kur lærer man at undertrykke og ignorere sultfornemmelse. Det kan gøre det sværere sidenhen at håndtere den naturlige dynamik mellem sult og mæthed i en sund spisebalance. På en Nupo-kur undgår man samtidig at lære at ændre kostvaner i en effektiv og realistisk retning. Man lever jo af “astronautføde” i en periode, hvilket er forførende enkelt, men samtidig fuldstændigt uholdbart set i forhold til mad og måltiders mange betydninger for civiliserede mennesker.

På en Wegovy-kur lærer man, hvordan det er lettere at spise mindre mad, når man som følge af GLP-1-hormonet er mindre sulten og har mere kvalme. Man undgår dermed at lære, hvordan man håndterer den naturlige sult og lyst til mad.

Derfor tager folk de tabte kilo på igen både efter en Nupo-kur og efter en Novo-kur. Nogle få formår at bevare en del af vægttabet, men det skyldes ikke en varig virkning af Nupo eller Novo, men derimod at patienterne af en anden grund var i stand til at gennemføre varige ændringer i kost, motion og levevis på trods af perioden på Nupo eller Novo.

Da rigtige, næringsrige fødevarer er sundere end Nupo-slankepulver, da man kan spare mange penge og undgå alvorlige bivirkninger ved ikke at tage Wegovy (semaglutid), og da det langsigtede vægttab alligevel er en funktion af de langsigtede livsstilsændringer, hvorfor så ikke bare gå i gang med det fra starten? Det betyder, at man går væk fra det konventionelle paradigme med overvægtsbehandling i to faser (vægttab og vægttabsvedligeholdelse) og i stedet fusionerer fase 1 og 2 i én fælles fase med henblik på at opnå et spontant og stabilt vægttab i stedet for et forceret og forbigående vægttab.

Hurtigt vægttab kan være farligt og fedende

Jeg forstår efterspørgslen efter et hurtigt fix af det tunge problem, som overvægt kan være. Jeg forstår trangen til at flytte ansvaret over på noget ydre og væk fra ens egen selvbestemmelse og den eksistentielle konfrontation og angst, som det omfatter at leve livet med mere bevidsthed. Jeg forstår, at industrien ønsker at tjene penge. Men meget tyder på, at det hurtigere vægttab med Nupo eller Novo for det første ikke fører til noget større vægttab på længere sigt (hvorfor man jo lige så godt kan spare sig selv for den lidelse), og for det andet kan være risikabelt i sig selv, da et hurtigt vægttab belaster kroppen mere end et langsomt vægttab. Under et hurtigt vægttab er kroppen i en form for indre forgiftningstilstand som følge af frisætningen af fedtsyrer og fedtopløselige miljøgifte fra fedtdepoterne. Det kan være mere, end kroppen kan nå at omsætte, hvorved der kan opstå bivirkninger og sygdom som følge af det for hurtige vægttab.

Et pludseligt, hurtigt vægttab kan også i højere grad aktivere kroppens fysiologiske forsvar mod vægttab, hvilket kan måles ved et større fald i energiomsætning og en større stigning i sult efter det kur-fremkaldte vægttab. Det er derfor smartere at snige vægttabet igennem med små skridt, der styrer uden om både de fysiologiske og psykologiske forsvar mod vægttab hos mennesker med overvægt.

Cover: Unsplash.com (Minna Hamalainen)

Relateret indhold:


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
1
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading