Kategorier
Forside Fremhævet Indlæg Offentlig Skole (gratis) Skolebloggen

HSI #14: Slank for sundhedens skyld

Slank er ligesom Søvn og Stress en af de holistiske sundhedsfaktorer, der begynder med S.

Det er dog ikke altid sundt at være slank, ligesom det ikke altid er usundt at være overvægtig. Det afhænger af årsagerne til, at vægten er, som den er.

Det er f.eks. ikke sundt at være slank, hvis man er slank, fordi man er storryger.

Det er f.eks. ikke usundt at være overvægtig, hvis man kun er moderat overvægtig, og hvis man i øvrigt har en sund levevis med fravær af andre risikofaktorer for overvægtsrelateret sygdom såsom forhøjet blodtryk, blodsukker og kolesterol.

Det behøver heller ikke være usundt at være moderat undervægtig, hvis årsagen til undervægten ikke skyldes noget, der i sig selv er svært sundhedsskadeligt såsom rygning, anoreksi eller fysisk sygdom.

Man kan derfor ikke spotte sundheden på badevægten.

Den bedste behandling af overvægt

Store vægtsvingninger virker belastende for kroppen og øger risikoen for senere sygdom. Det er derfor sundere at være stabilt, moderat overvægtig fremfor at svinge mellem at være slank og svært overvægtig. De usunde vægtsvingninger sker sædvanligvis fordi, man prøver at tabe sig ved hjælp af en eller anden form for uholdbar slankekur i stedet for at finde en stabil slankekurs.

Den bedste holistiske behandling af overvægt er Slankekurs bestående af en kombination af Små Skridt og Mindful Spisning. Klik på links for mere information om de metoder. Den holistiske tilgang kræver, at klienten har eller er parat til at udvikle bevidsthed i stedet for at underkaste sig et ydrestyret program eller medikament. Strategien er at fjerne årsagerne til overvægten (levevis og mindset) og tillade vægten at finde et nyt, stabilt leje over tid. Med hensyn til tiden så er det vigtigt at huske på, hvor længe overvægten har været om at indtræde og sætte sig, så man får realistiske og tålmodige forventninger til vægttabets tempo. Hastværk er som bekendt lastværk, især i behandlingen af overvægt.

Ligevægt er en anden tilgang til håndtering af overvægt. Her er målet slet ikke vægttab, men udelukkende sundhed og nedbringelse af risiko for sygdom. Målet er, at vægten stabiliseres, så en evt. igangværende vægtøgning bremses. Det kræver ændringer i vaner og levevis i form af små skridt. Ligevægt-metoden går også ud på at håndtere de mentale og sociale følger af overvægt i et diskriminerende samfund, hvorved vægtrelateret stress kan reduceres med øget sundhed til følge.

Slankekurs og Ligevægt kan med fordel kombineres, idet Ligevægt kan betragtes som en mild Slankekurs eller den første fase af en langsigtet, effektiv Slankekurs.

‘Slank’ er ikke adfærd

Det er under alle omstændigheder vigtigt at forstå, at ‘Slank’ ikke er en adfærd, der direkte kan kontrolleres i modsætning til f.eks. ‘Kost’ og ‘Motion’. ‘Slank’ er et konstrueret begreb, der dækker over både noget objektivt (vægten og fedtdepoternes størrelse) og noget subjektivt (hvordan man har det med sin krop).

Hvis man har det psykisk dårligt med sin krop, så er det ikke sikkert, at selv verdens største vægttab kan forbedre den mentale sundhed. Det ser vi f.eks. tydeligt ved anoreksi, men der er også mange, der ikke er tydeligt anorektiske, der har et forskruet syn på, hvad der er en normal, pæn og slank nok krop. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvorvidt den enkeltes oplevelse af at være ikke-slank skyldes noget objektivt eller noget subjektivt, da hjælp da kræver inspiration i forskellige retninger.

Mere viden om Slank:

ØVELSER

  1. Mål og vurder dit BMI (Body Mass Index) via denne formel: kg/m*m. Normalvægt er defineret som BMI mellem 18,5 og 25. Moderat overvægt er BMI mellem 25 og 30, mens svær overvægt er BMI over 30. Undervægt er BMI under 18,5.
  2. Mål og vurder din taljeomkreds. Risikoen for følgesygdomme er lavest, hvis taljeomkredsen er under 80 cm for kvinder og under 94 cm for mænd.
  3. 3. Nævn tre faktorer af betydning for vægten, som er potentielt kontrollerbar adfærd og tre andre faktorer, som er udenfor den enkeltes egen kontrol.
  4. 4. Hvis du har brug for og er motiveret for slankekurs, hvad kunne så være fem små skridt i den retning?

Coverfoto: Unsplash.com (Angelina)

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading